Zagrebačko kazalište lutaka

zagrebačko kazalište lutaka


Raznovrsni događanji – plesni festivali, dodjele nagrada, konferencije i proslave. 

Zagrebačko kazalište lutaka utemeljeno je 1948. i najstarije je profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj. Kazalište već sedam desetljeća okuplja vrhunske umjetnike – dramatičare i pjesnike, slikare i kipare, glazbenike i koreografe, kostimografe i scenografe, redatelje i glumce. Zahvaljujući kreativnosti i vještini stekli su velik ugled u Hrvatskoj i inozemstvu što potvrđuje i naklonost publike i brojne nagrade koje su primili na znamenitim festivalima diljem svijeta.Predstave su namijenjene djeci i njihovim obiteljima, vrtićkom i školskom uzrastu. Zagrebačko kazalište lutaka do sada je ukupno postavilo više od 320 naslova. Našom pozornicom šeću djeci uvijek dragi likovi poput Crvenkapice, Ivice i Marice, Hlapića ili Bambija, u kojima uživa svaki novi naraštaj gledatelja, ali kod nas možete upoznati i likove ili priče koje možda još niste čuli – sigurni smo da će uživati i djeca, ali i njihovi odrasli pratitelji.Zagrebačko kazalište lutaka svake godine s veseljem sudjeluje na Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu, koji se ove godine iz poznatih okolnosti održao u online-izdanju, ali je svejedno okupio kvalitetne predstave iz više zemalja.


Povijest lutkarstva na području Zagreba seže od davne 1916. godine kada je Vladimir Deželić ml., nadahnut predstavama kazališta marioneta u Münchenu gdje je često boravio, režirao i uprizorio bajku u tri čina Ivica i Marica.


Iz njegovog entuzijazma iznjedrila se zamisao da se u Zagrebu osnuje Teatar marioneta što se i ostvarilo na čelu sa Velimirom Deželićem ml., Božidarom Širolom i Ljubom Babićem.

Kasnije im se pridružio i Dragutin Domjanić. Teatar marioneta djelovao je do 1937. godine, a naredne dvije godine nema stalnih lutkarskih uprizorenja. 

U to vrijeme, točnije u jesen 1939. godine, oformila se Družina mladih koju je okupio Vlado Habunek. Svoju raznoliku umjetničku djelatnost proširili su lutkarskim uprizorenjem Čehovljeve jednočinke Prosidba, 6. studenog 1945. u režiji Vlade Habuneka. Odjel za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete dopustio je Družini mladih osnutak Kazališta lutaka kao privatne umjetničke udruge što se i ostvarilo 11. travnja 1946. godine.  

Družina mladih okupljala je mnoga imena koja su upisana u povijest lutkarstva kao što su  čuvena njemačka glumica Tilla Durieux, Višnja Zgaga Vugljenović, Berislav Brajković, Višnja Stahuljak, Jelena Ljenočka Binički i drugi…

Odredbom Ministarstva prosvjete 6. veljače 1948. uspostavljeno je  Zemaljsko kazalište lutaka pod ravnanjem Vlade Habuneka i time je zgasnuo naziv Družina mladih, a Zagreb je dobio prvo profesionalno lutkarsko kazalište.
zagrebačko kazalište lutaka

Ulaz za gledatelje

Ulica baruna Trenka 3, 10000 Zagreb, Hrvatska


Službeni ulaz

Trg kralja Tomislava 19, 10000 Zagreb, Hrvatska

   +385 1 48 78 444
   +385 1 48 78 466
   kazaliste.lutaka@zkl.hr


Blagajna i prodaja ulaznica

 +385 1 48 78 468 – u radno vrijeme blagajne

Promidžba i prodaja za škole i vrtiće

   +385 1 48 78 445
   +385 1 48 78 446
   +385 1 48 78 465
   prodaja@zkl.hr